De CosMed hand- en pols kliniek biedt u gespecialiseerde zorg bij hand- en polsklachten. Volledig vergoede zorg, korte wachttijden en een kundig en ervaren team van chirurgen en therapeuten om u de juiste diagnose en beste behandeling te geven. Op deze pagina krijgt u meer informatie over de ziekte van Dupuytren. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Ziekte van Dupuytren

Als gevolg van de ziekte van Dupuytren ontstaan er harde knobbels en strengen vlak
onder de huid in de handpalm en/of vingers. Bij de ziekte wordt op basis van een lichte ontsteking extra bindweefsel gemaakt in een dunne bindweefselplaat welke bij alle mensen ligt tussen de huid enerzijds en de botjes en pezen anderzijds. De bindweefselknobbels gaan meestal over in strengen, die op hun beurt weer gaan verkorten waardoor kromme vingers kunnen ontstaan. bij de meeste mensen neemt de ziekte toe, waarbij de snelheid waarin dit gebeurt van persoon tot persoon kan wisselen. De ziekte is in een vroeg stadium nog goed te behandelen , dus liefst voordat de vingers krom gaan staan. In een laat stadium kunnen de vingers krom gaan staan in de richting van de handpalm en de gewrichten in de vingers gaan dan verstijven. Het spreekt voor zich dat wij daarom al in een vroeg stadium graag met u meedenken!

Hoe ontstaat de ziekte van Dupuytren?

De ziekte van Dupuytren wordt al lange tijd bestudeerd, maar de precieze oorzaak is nog steeds niet bekend. De aandoening wordt gekenmerkt door het ontstaan van knobbels in de handpalm die zich uitbreiden tot strengen van de handpalm tot de vingers. De beweeglijkheid van de vingers wordt op den duur belemmerd en de vingers kunnen krom gaan staan in de richting van de handpalm. Het verloop van klachten is zeer variabel; het begint met een knobbel in de handpalm en sommige patiënten hebben na zes maanden duidelijk last van stijve vingers, terwijl iemand anders jaren lang een knobbeltje kan hebben zonder klachten te ervaren. De kromming kan zo ernstig worden dat volledig strekken van de vingers onmogelijk wordt.

Welke klachten horen bij de ziekte van Dupuytren?

De meeste mensen hebben last van het niet meer goed kunnen strekken van de vinger. Het kan hinder geven om iets uit je broekzak te pakken, iemand een hand te geven of handschoenen aan te trekken. Soms geven de knobbels in de handpalm pijn, bij voorbeeld bij het vasthouden van een hamer. Soms wordt Dupuytren verward met een hokkende vinger (Trigger Finger). Bij een Dupuytren ‘hokt’ de vinger echter nooit.

 

Maak een afspraak

Uw eerste consult

De ervaren chirurgen van de CosMed hand- en pols kliniek nemen uitgebreid de tijd om u goed te informeren over de behandelmogelijkheden bij de ziekte van Dupuytren. Door hun jarenlange expertise weten zij precies welke behandeling voor u geschikt is.
Wanneer u samen met de arts bent overeengekomen een bepaalde ingreep of operatie uit te laten voeren, maakt één van onze consulenten de afspraak voor u en verstrekt u tijdens een gesprek nadere informatie omtrent de behandeling, de nazorg en de benodigde therapie.

Wij vragen u bij het eerste consult een verwijzing van uw huisarts, bedrijfsarts of specialist mee te brengen. Daarnaast ontvangen wij graag een lijst van medicijnen die u gebruikt, net als een geldig legitimatiebewijs en de gegevens van uw verzekering.

Behandeling

Tijdens de ingreep zal uw behandelend specialist de strengen en verdikkingen van de pezen, vaten en zenuwen proberen te verwijderen, om de pijnklachten te verminderen en uw functionaliteit te verbeteren.

Complicaties

Bij iedere operatie bestaat het risico op nabloedingen of wondinfecties. Uw specialist zal u tijdens het consult informeren over mogelijke complicaties en risico’s. In de praktijk zien wij complicaties echter zelden voorkomen.

Herstel

U zult na de ingreep een drukverband krijgen.

Controle

Uw behandelend arts ontvangt u graag na een week op de poli voor een controle.

Handtherapie

Onze handtherapeuten werken nauw samen met uw behandelend specialist. Veelal wordt de therapeut al betrokken in het stellen van de diagnose en het behandeltraject. Hand- en pols therapie is dan ook een essentieel onderdeel van uw behandeling. De therapie start kort na uw ingreep, om de functionaliteit van uw hand- of pols te bevorderen. Juiste therapie draagt bij aan een sneller en voorspoedig herstel.

 

Neem contact op

Maak kennis met onze hand- en pols chirurgen

dr. W.J. Theuvenet
drs. M. Hoefkens

Veel gestelde vragen

Onze kliniek is gespecialiseerd in de behandeling van hand- en pols aandoeningen.  Daarbij verzorgen we niet alleen een heldere diagnose en een passende behandeling. Ook voor handtherapie bent u bij ons aan het juiste adres. Onze chirurgen en therapeuten werken nauw samen, zodat u de best denkbare behandeling krijgt.

Als u telefonisch contact opneemt of ons een e-mail stuurt is een afspraak snel geregeld. We hebben een aantal gegevens van u nodig: de naam van uw verzekeraar, uw huisarts en uw BSN-nummer. Bij de CosMed hand- en pols kliniek gelden korte wachttijden. U kunt dus snel terecht op de poli van onze specialisten. Indien een behandeling of ingreep noodzakelijk is wordt u snel geholpen.

Wij vragen u om bij uw eerste bezoek een verwijsbrief van uw huisarts, bedrijfsarts of specialist mee te brengen, net als een lijst met medicatie die u op dat moment gebruikt. Daarnaast dient u een geldig legitimatiebewijs en uw verzekeringspapieren te overleggen. Verder is iedere relevante informatie in relatie tot uw klachten zeer welkom.

Ja, een verwijsbrief is noodzakelijk. Deze kan zijn uitgeschreven door uw huisarts, bedrijfsarts of een specialist. Een verwijzing is één jaar geldig.

Ja, alle ingrepen worden volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. U dient wel een verwijzing van uw huisarts, bedrijfsarts of specialist te hebben. Mogelijk maakt u aanspraak op uw wettelijk en verplicht eigen risico. Heeft u vragen? Neemt u dan even contact met ons op. Onze consulentes helpen u graag verder.

Dit is afhankelijk van uw zorgverzekeraar en de bijbehorende polisvoorwaarden. U kunt het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar en informeren naar de vergoeding omtrent ergo- of pysiotherapie.

Dit is afhankelijk van de behandeling die u ondergaat. Bij het maken van een eerste afspraak zullen onze consulenten u informeren over de mogelijkheid tot deelname aan het verkeer.

Hand- en polstherapie is een essentieel onderdeel van uw behandeling. Veelal start de therapie kort na uw ingreep, om de functionaliteit van uw hand- of pols te bevorderen. Juiste therapie draagt bij aan een sneller en voorspoedig herstel.

Mocht u onverhoopt niet tevreden zijn over de behandeling of bejegening in onze kliniek dan kunt u dit op verschillende manieren kenbaar maken. Bij voorkeur brengt u uw klacht eerst ter sprake bij uw behandelaar of de medewerker waar u een klacht over heeft. Als u dat al heeft gedaan of als u dat liever niet doet dan kunt u uw klacht schriftelijk op per mail indienen bij het management van de kliniek via: info@cosmedkliniek.nl of schriftelijk:

Cosmed Kliniek
T.a.v Manager operationele zaken
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin

Wat is de ziekte van Dupuytren?

De ziekte van Dupuytren ontstaan er harde knobbels en strengen vlak onder de huid in de handpalm en/of vinger. Er wordt in feite extra bindweefsel gemaakt in de vet-laag, gelegen tussen de huid enerzijds en de botjes en pezen anderzijds. Op den duur kunnen de vingers krom gaan staan in de richting van de handpalm.

Hoe ontstaat de ziekte van Dupuytren?

Het is nog onduidelijk hoe de ziekte precies ontstaat. Mannen hebben het in ieder geval veel vaker dan vrouwen. Dupuytren kan heel verschillend verlopen: van heel mild tot agressief.

Welke klachten horen bij de ziekte van Dupuytren?

De meeste mensen hebben last van het niet meer goed kunnen strekken van de vinger. Het kan hinder geven om iets uit je broekzak te pakken, iemand een hand te geven of handschoenen aan te trekken. Soms geven de knobbels in de handpalm pijn, bij voorbeeld bij het vasthouden van een hamer. Soms wordt Dupuytren verward met een hokkende vinger (triggerfinger of TVS genaamd, zie daar). Bij een Dupuytren ‘hokt’ de vinger nooit.

Onze specialisten informeren u graag of een behandeling van uw Dupuytren nodig is. Neem voor een gratis consult contact op.