Wat zijn cosmeceuticals?

Hoe komen we erachter welke gezichtscrème wel effectief is en welke niet. Beloftes van cosmetica merken laten ons regelmatig nadenken over de betrouwbaarheid van een product.

Huidproblemen hebben hun oorsprong in de diepere huidlagen, om deze effectief te kunnen bestrijden zijn “gewone cosmetica” niet genoeg. Hoe komt dat? En wat kunnen we dan beter wel gebruiken?

Vettig laagje zonder huidverbetering

Gewone cosmetica omschrijf ik als gezichtscrèmes welke verkrijgbaar zijn in diverse winkels en drogisterijen. Deze cosmetica voorziet de huid van een vettig laagje en heeft verder weinig tot geen effect op het gebied van huidverbetering bij huidproblemen.

Cosmetica uit de farmacie

Veelal zijn er allerlei ingrediënten toegevoegd die weinig nut hebben met betrekking tot de werking van de crème, met als gevolg geen zichtbare verbetering van de huid. Dit komt onder andere doordat cosmetica verschilt van pH-waarde ten aanzien van cosmeceuticals. Hierdoor is er een beperkt opnamevermogen van de huid mogelijk, en treft cosmetica alleen de bovenste dode huidlaag.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar “cosmeceuticals”. Het woord cosmeceutical is een samenvoeging van cosmetica en farmaceutica. Deze bevatten actieve ingrediënten met farmaceutische werking. Vanwege de lagere pH-waarde en de hoge percentages actieve ingrediënten hebben cosmeceuticals een diepere werking in de huid, en is deze instaat door te dringen tot aan de Dermis, ofwel de levende huidlaag. Vanwege dit feit kunnen cosmeceuticals wel degelijk huidproblemen verbeteren.

Waar kunt u op letten bij de aankoop van cosmetica?

Belangrijke tips bij het aankopen van cosmeceuticals.

1.       Schaf geen cosmetica aan die verpakt zitten in een pot, met een claim die beweert dat er actieve ingrediënten inzitten. Wanneer je de pot opent komt er zuurstof bij de crème wat er voor zorgt de werkzaamheid vermindert. Dit zijn dus de crèmes die alleen een vettig laagje op de huid achter laten en verder geen effect hebben bij huidproblemen. Beter zijn de cosmeceuticals deze zijn verpakt in een “airless pomp of tube” hier kan geen zuurstof bijkomen en daardoor blijft de concentratie van de actieve werkstoffen behouden.

2.       Breng een bezoek aan een huidspecialist. Vanwege de hoge percentages actieve werkstoffen zijn cosmeceuticals uitsluitend verkrijgbaar op advies van de schoonheidsspecialiste, huidtherapeute of dermatoloog. Voorkom dat u een product aankoopt wat niet bij uw huidtype past.

Maak een afspraak voor uitgebreid advies

Uiteraard bent u voor een huidanalyse van harte welkom en adviseer ik u graag over de geschikte cosmeceutical producten van PCA Skin. Mocht u overige vragen hebben stuur dan een e-mail naar info@cosmedkliniek.nl of maak een afspraak.