De CosMed hand- en pols kliniek biedt u gespecialiseerde zorg bij hand- en polsklachten. Volledig vergoede zorg, korte wachttijden en een kundig en ervaren team van chirurgen en therapeuten om u de juiste diagnose en beste behandeling te geven. Op deze pagina krijgt u meer informatie over een Trigger Finger. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Trigger Finger

Bij een Trigger Finger is er sprake van een ontsteking rond de buigpezen van de vingers. Door zwelling of vernauwing van de peesschede kan de pees na het buigen moeilijk gestrekt worden. Dit kan leiden tot verdere zwelling en kan ervoor zorgen dat de vinger op den duur helemaal niet meer gestrekt of gebogen kan worden.

Hoe ontstaat een Trigger Finger?

Het ontstaan is onduidelijk. Het is vermoedelijk een relatieve overbelasting van het gebied van de twee pezende glijlaag erom heen en het begin van de peeschede. Het begin van de peesschede ligt ter hoogte van de plooi in de handpalm, ongeveer 2 cm voordat de vinger begint.

Welke klachten horen bij een Trigger Finger?

In de eerste fase loopt de pees minder soepel, hetgeen gepaard gaat met een “irritant gevoel” en het niet meer soepel kunnen strekken van de vinger. Het strekken gaat dan gepaard met een “hokje”. Soms moet een patiënt de vinger met de andere hand weer recht duwen met (soms) een pijnlijke knak.

 

Maak een afspraak

Uw eerste consult

De ervaren chirurgen van de CosMed hand- en pols kliniek nemen uitgebreid de tijd om u goed te informeren over de behandelmogelijkheden bij een Trigger Finger. Door hun jarenlange expertise weten zij precies welke behandeling voor u geschikt is.
Wanneer u samen met de arts bent overeengekomen een bepaalde ingreep of operatie uit te laten voeren, maakt één van onze consulenten de afspraak voor u en verstrekt u tijdens een gesprek nadere informatie omtrent de behandeling, de nazorg en de benodigde therapie.

Wij vragen u bij het eerste consult een verwijzing van uw huisarts, bedrijfsarts of specialist mee te brengen. Daarnaast ontvangen wij graag een lijst van medicijnen die u gebruikt, net als een geldig legitimatiebewijs en de gegevens van uw verzekering.

Behandeling

Er zijn twee behandelmethodes bij een Trigger Finger. De mate van de aandoening bepaalt welke behandeling voor u geschikt is.

Injectie

Een trigger finger kan worden verholpen door middel van een injectie met een ontstekingsremmer. Het prikje is vaak gevoelig, maar in de meeste gevallen bent u na enkele dagen van de klachten af.

Operatie

Indien de injectie de klachten niet of onvoldoende laat verdwijnen, is het nodig om operatief te behandelen. Onder lokale verdoving wordt een kleine snede in de hand gemaakt, zodat de gezwollen peesschede wordt opengelegd en er direct bewegingsvrijheid ontstaat voor de beknelde pees. De duur van de ingreep is ongeveer 60 minuten en vindt plaats in dagbehandeling. U kunt dus dezelfde dag weer naar huis.

Complicaties

Bij iedere operatie bestaat het risico op nabloedingen of wondinfecties. Uw specialist zal u tijdens het consult informeren over mogelijke complicaties en risico’s. In de praktijk zien wij complicaties echter zelden voorkomen.

Herstel

De vinger kan na een injectie met enigzins stijf voelen, maar u kunt hem direct weer gebruiken. Indien u operatief geholpen bent, dan zult u een week een drukverband dragen.

Controle

Uw behandelend arts ontvangt u graag na een week op de poli voor een controle.

Handtherapie

Onze handtherapeuten werken nauw samen met uw behandelend specialist. Veelal wordt de therapeut al betrokken in het stellen van de diagnose en het behandeltraject. Hand- en pols therapie is dan ook een essentieel onderdeel van uw behandeling. De therapie start kort na uw ingreep, om de functionaliteit van uw hand- of pols te bevorderen. Juiste therapie draagt bij aan een sneller en voorspoedig herstel.

 

Neem contact op

Maak kennis met onze hand- en pols chirurgen

dr. W.J. Theuvenet
drs. M. Hoefkens

Veel gestelde vragen

Onze kliniek is gespecialiseerd in de behandeling van hand- en pols aandoeningen.  Daarbij verzorgen we niet alleen een heldere diagnose en een passende behandeling. Ook voor handtherapie bent u bij ons aan het juiste adres. Onze chirurgen en therapeuten werken nauw samen, zodat u de best denkbare behandeling krijgt.

Als u telefonisch contact opneemt of ons een e-mail stuurt is een afspraak snel geregeld. We hebben een aantal gegevens van u nodig: de naam van uw verzekeraar, uw huisarts en uw BSN-nummer. Bij de CosMed hand- en pols kliniek gelden korte wachttijden. U kunt dus snel terecht op de poli van onze specialisten. Indien een behandeling of ingreep noodzakelijk is wordt u snel geholpen.

Wij vragen u om bij uw eerste bezoek een verwijsbrief van uw huisarts, bedrijfsarts of specialist mee te brengen, net als een lijst met medicatie die u op dat moment gebruikt. Daarnaast dient u een geldig legitimatiebewijs en uw verzekeringspapieren te overleggen. Verder is iedere relevante informatie in relatie tot uw klachten zeer welkom.

Ja, een verwijsbrief is noodzakelijk. Deze kan zijn uitgeschreven door uw huisarts, bedrijfsarts of een specialist. Een verwijzing is één jaar geldig.

Ja, alle ingrepen worden volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. U dient wel een verwijzing van uw huisarts, bedrijfsarts of specialist te hebben. Mogelijk maakt u aanspraak op uw wettelijk en verplicht eigen risico. Heeft u vragen? Neemt u dan even contact met ons op. Onze consulentes helpen u graag verder.

Dit is afhankelijk van uw zorgverzekeraar en de bijbehorende polisvoorwaarden. U kunt het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar en informeren naar de vergoeding omtrent ergo- of pysiotherapie.

Dit is afhankelijk van de behandeling die u ondergaat. Bij het maken van een eerste afspraak zullen onze consulenten u informeren over de mogelijkheid tot deelname aan het verkeer.

Hand- en polstherapie is een essentieel onderdeel van uw behandeling. Veelal start de therapie kort na uw ingreep, om de functionaliteit van uw hand- of pols te bevorderen. Juiste therapie draagt bij aan een sneller en voorspoedig herstel.

Mocht u onverhoopt niet tevreden zijn over de behandeling of bejegening in onze kliniek dan kunt u dit op verschillende manieren kenbaar maken. Bij voorkeur brengt u uw klacht eerst ter sprake bij uw behandelaar of de medewerker waar u een klacht over heeft. Als u dat al heeft gedaan of als u dat liever niet doet dan kunt u uw klacht schriftelijk op per mail indienen bij het management van de kliniek via: info@cosmedkliniek.nl of schriftelijk:

Cosmed Kliniek T.a.v Manager operationele zaken Biltseweg 14 3735 ME Bosch en Duin

Privacy en klachten

Algemeen

Een trigger finger wordt ook wel ‘hokkende vinger’ of TVS genoemd. Er is er sprake van een irritatie van de glijlaag rondom de twee buigpezen van één of meerdere vinger. Het is vaak een combinatie van zwelling en ook vernauwing aan het begin van het tunneltje (peesschede) waarin de pezen moeten gaan lopen.

Hoe ontstaat een Trigger Finger?

Het ontstaan is onduidelijk. Het is waarschijnlijk een relatieve overbelasting van het gebied van de twee pezende glijlaag erom heen en het begin van de peeschede. Het begin van de peesschede ligt ter hoogte van de plooi in de handpalm, ongeveer 2 cm voordat de vinger begint.

Welke klachten horen bij een Trigger Finger?

In het begin loopt de pees minder soepel met ‘irritant gevoel’ ter plaatse en maar niet soepel kan strekken. Het strekken gaat dan gepaard met een ‘hokje’. Soms moet een patiënt de vinger met de andere hand weer recht duwen met vaak een pijnlijke knak. Gelukkig hebben wij bij CosMed Kliniek de juiste mensen, die u graag adviseren en u van uw klachten af willen helpen.

Onze specialisten kunnen uw beginnende of vergevorderde Trigger Finger verhelpen middels een relatief eenvoudige ingreep (een injectie of een operatie). Neem voor een afspraak contact op.