dr. J.J. van Wingerden

Het belangrijkst vindt hijzelf is dat er een sfeer van vertrouwen tussen de patiënt en hem ontstaat, hetzij in Europa of in Afrika.  Het is een eer om te mogen helpen. Al het andere volgt. Ook is vertrouwen het grootste compliment want, wat vaak voor de chirurg als een routine operatie overkomt kan voor de patiënt op meerdere vlakken ingrijpend zijn.

Zijn vak beoefent hij in de volle breedte van de plastische, reconstructieve en handchirurgie. Speciale aandacht heeft hij voor esthetische en reconstructieve ingrepen in het gelaat zoals alles om

en van de oogleden (oculoplastische chirurgie), wenkbrauwen, voorhoofd, lippen en oren alsook de MACS- facelift en handen.

Geboren in den Haag, opgegroeid in Zuid-Afrika, legde hij als 23-jarige het Amerikaanse artsexamen met succes af. Na enkele jaren gewerkt te hebben in de bush, volgde hij eerst de opleiding tot algemeen chirurg om zich vervolgens te specialiseren tot plastisch chirurg. Zijn masterstudie sloot hij cum laude af.

De professionele kwalificaties om als senior chirurg te mogen werken nl. Fellow of the American College of Surgeons (FACS) zowel als Fellow of the College of Surgeons of South Africa (FCS(SA)) werden toegekend na het behalen van een meerdelig examen. Meerdere prijzen en beurzen maakten het mogelijk om na zijn specialisatie tot plastisch chirurg verdere ervaring op te doen in Hamburg (kinderhandchirurgie) en München (craniofaciale en cosmetische chirurgie). Hij is vroeg begonnen met wetenschappelijk onderzoek binnen de algehele en plastische chirurgie en promoveerde op het gebied van complexe reconstructies van de thorax aan de Universiteit van Amsterdam. Inmiddels heeft hij een groot aantal publicaties op zijn naam staan in internationale peer-reviewed tijdschriften en boeken. Daarnaast is hij reviewer voor verschillende wetenschappelijke tijdschriften.

Naast zijn klinische werk was hij jarenlang actief als bestuurslid van de Association of Plastic Surgeons of Southern Africa (APRSSA) en de South African Society for Surgery of the Hand (SASSH) waarvan hij tevens voorzitter was. Hij is vele jaren al lid van de International Society for Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. De afgelopen bijna 10 jaar werkte hij met veel plezier in de maatschap plastische chirurgie van de regionale ziekenhuizen van de Stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen en is hij nog steeds verbonden aan het Academisch Medisch Centrum (Amsterdam UMC locatie AMC).

BIG nummer: 69060451901