Rode vaatjes onder controle

Vaak hebben mensen meer last van rode vaatjes (couperose) in de zomer. We zijn meer buiten, er is meer zon en het zijn warme dagen. Hoe kunnen we couperose redelijk onder controle houden? Er zijn maatregelen om verergering te voorkomen.

Couperose is een beeld waarbij de vaatjes die oppervlakkig in de huid liggen uitgezet zijn. Dit kan tijdelijk of permanent zijn. Op het moment dat er veel warmte in de huid ontstaat gaan de vaatjes uitzetten om zo de warmte beter kwijt te kunnen. Op het moment dat er weer veel koude op het huid komt zullen de vaatjes weer gaan samentrekken. Op het moment dat er veel temperatuur schommelingen zijn (denk aan het gebruik van de sauna, sporten of een stuk fietsen als de buitentemperatuur fris is en dan thuis komen in een warm huis) moeten de vaatjes zich voortdurend aanpassen. Ze gaan van verwijden naar samentrekken naar verwijden en weer naar samentrekken. Zo kunnen er nieuwe vaatjes gevormd worden om de huid beter en meer te kunnen verwarmen wanneer de huid afgekoeld wordt.

Advies bij rode vaatjes in de zomer

Waar kun je in de zomer goed op letten? Probeer grote temperatuur schommelingen in of op de huid te vermijden. Denk hierbij aan een uurtje vol in de zon naar een ruimte met airco. Probeer geleidelijk over te gaan naar een andere temperatuuromgeving zodat de vaatjes op een rustige manier kunnen verwijden of samentrekken. Uiteraard is het altijd belangrijk om een goede beschermingsfactor (liefste minimaal SPF30) voor het gezicht te dragen om de huid zo goed mogelijk te beschermen.

Afspraak maken?

Wilt u meer informatie over hoe uw rode vaatjes behandeld kunnen worden? Ik help u graag. Bel 088-7652121 voor het maken van een afspraak of maak een afspraak via ons formulier.