Facelift: voordelen en nadelen

Met het ouder worden verliest de huid aan elasticiteit. Als gevolg daarvan kunnen de wangen gaan hangen, verdiepen de neus-lippen plooien zich en kan de hals slapper worden. Dit kunnen we met een  facelift verhelpen.
De huid en het onderliggende spier- en bindweefsel worden strakker getrokken, waardoor de hals en kaak hun oorspronkelijke contouren terugkrijgen. Je behoudt je natuurlijke uitstraling en ziet er weer uit zoals je je voelt! Hieronder vindt u de diverse voordelen en nadelen van een facelift.

Voordelen facelift bij CosMed Kliniek

 • Een jonger en frisser uiterlijk met behoud van de natuurlijke uitstraling
 • Nauwelijks zichtbare littekens door gebruik van speciale technieken
 • Persoonlijk adviesgesprek met ervaren plastisch chirurgen
 • Een optimale, veilige behandeling in een gecertificeerde omgeving
 • Uitstekende voor- en nazorg
 • Realistische verwachting van het eindresultaat
 • Gesprek met een ervaringsdeskundige

Nadelen facelift

 • Een hersteltijd van 2-3 weken
 • Rekening houden met vermoeidheid, enige napijn, ongemak, zwellingen en bloeduitstortingen
 • Mogelijk tijdelijke gevoelsverandering in het gelaat
 • Geen vergoeding door zorgverzekeraar
 • Operatie meestal onder volledige narcose

Persoonlijk adviesgesprek

In dit persoonlijke adviesgesprek kunt u aangeven waar u zich aan stoort en wat u wenst te veranderen.
De chirurg neemt de tijd om u te adviseren over de verschillende mogelijkheden en zal de behandeling adviseren die bij u het beste resultaat zal geven. Tevens wordt u geïnformeerd over de mogelijke risico’s en complicaties. CosMed Kliniek hecht veel waarde aan een goede voorlichting, zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen

Maak een afspraak

Bespreek uw wensen

Tijdens het intakegesprek luistert de plastisch chirurg aandachtig naar uw wensen en verwachtingen en neemt de tijd om u te adviseren over het soort facelift dat voor u het meest geschikt is.  Onze specialisten hebben jarenlange ervaring, waardoor ze u eerlijk kunnen vertellen of het door u verwachte resultaat haalbaar of realistisch is.

Consulente

Na het intakegesprek volgt een gesprek met de consulente, waarin alle praktische zaken rondom de operatie aan de orde komen. Indien u er prijs op stelt, kunt u tevens praten met onze ervaringsdeskundige, zodat u precies weet wat u te wachten staat bij een Facelift behandeling.

Een frisser en jonger uiterlijk

Een facelift behandeling trekt niet alleen de huid strak, maar ook het onderliggende bind- en spierweefsel. De ingreep zorgt ervoor dat uw kaak, gezicht en hals weer een veel jongere uitstraling krijgen. Om tot het ideale resultaat te komen, maakt de plastisch chirurg een insnede vanaf de haargrens tot de achterzijde van het oor. Het is normaal dat een facelift niet al uw rimpels laat verdwijnen. Wanneer u bijvoorbeeld lacht of praat zullen er nog steeds enkele rimpels zichtbaar blijven. Dit bevordert de mimiek in uw gezicht.

Facelift pijnlijk?

Een facelift wordt in de meeste gevallen onder algehele narcose uitgevoerd. Een uitzondering hierop is de mini-facelift. Deze kleinere ingreep, waarbij alleen een smal reepje van de bovenste huidlaag wordt verwijderd, vindt plaats onder plaatselijke verdoving.  De narcose zorgt ervoor dat de behandeling volledig pijnloos is. Het kan echter wel zo zijn dat u zich na de ingreep vermoeid voelt. Zwellingen en bloeduitstortingen na de operatie zijn niet te voorkomen en kunnen gedurende enkele weken zorgen voor napijn of ongemak.

Risico’s en complicaties

Net zoals bij iedere chirurgische ingreep is er ook bij een facelift een kleine kans op complicaties. De kans op bijvoorbeeld nabloedingen of infecties is weliswaar gering, maar wel aanwezig. De chirurg informeert u hier altijd over voorafgaand aan de operatie. Mogelijke andere complicaties die kunnen optreden zijn:

 • beschadiging van een aangezichtszenuw;
 • een allergische reactie op de verdoving;
 • een litteken dat niet helemaal mooi geneest.

Een vervolgbehandeling kan in sommige gevallen noodzakelijk zijn. Om risico’s zoals hierboven genoemd te beperken is het van belang dat u alle informatie over nazorg en herstel die u heeft ontvangen, zorgvuldig doorleest en de adviezen opvolgt. Daarnaast is het van belang dat u minimaal drie weken voor de operatie stopt met roken en dit volhoudt gedurende het herstelproces. Hiermee beperkt u de kans op infecties aanzienlijk.

Optimale nazorg

Nazorg is van essentieel belang voor een goed genezingsproces. Wij houden u daarom na de operatie nauwlettend in de gaten. Hoewel de facelift zelf geen pijnlijke ingreep is, kan het zo zijn dat u wat last krijgt van napijn en zwelling. Hiervoor heeft u een medicatieschema van ons meegekregen, dat u thuis kunt naleven. Na enkele dagen zal de napijn minder worden. Een week na de operatie komt u naar de kliniek voor het verwijderen van hechtingen en een eerste controle bij uw plastisch chirurg. Tot die tijd kunt u bij vragen altijd bellen voor advies. Het is belangrijk dat u uw lichaam de eerste week voldoende rust geeft om te herstellen van de ingreep. Wanneer u zich goed genoeg voelt, kunt u langzaam weer huishoudelijke taken en eventueel werk oppakken.

Nauwelijks zichtbare littekens

Na de ingreep duurt het enige tijd totdat de huid weer volledig genezen is. Het kan zijn dat de huid gezwollen en blauw van kleur is. Na twee tot drie weken zijn de meeste zwelling en verkleuringen verdwenen. De littekens vallen in huidplooien en in de haargrens, en zullen hierdoor niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Na ongeveer een jaar zijn de littekens volledig uitgerijpt.

Het eindresultaat

Na 6 maanden is het daadwerkelijke resultaat van de facelift zichtbaar. U kunt vervolgens tot wel tien jaar genieten van de ingreep. Met een gezonde levensstijl en een goede huidverzorging haalt u het maximale effect uit de facelift.

Vergoeding

Een facelift is een cosmetische ingreep en wordt daarom niet door uw zorgverzekeraar vergoed.

Tarieven

Benieuwd naar de tarieven van onze facelift behandelingen? U vindt ze in het overzicht tarieven.

Neem contact op

Wilt u meer informatie over een facelift behandeling? Wij helpen u graag verder. Maak een afspraak voor een persooonlijk consult of neem contact met ons op.