De ziekte van Dupuytren ontstaan er harde knobbels en strengen vlak onder de huid in de handpalm en/of vinger. Er wordt in feite extra bindweefsel gemaakt in de vet-laag, gelegen tussen de huid enerzijds en de botjes en pezen anderzijds. Op den duur kunnen de vingers krom gaan staan in de richting van de handpalm.
Het is nog onduidelijk hoe de ziekte precies ontstaat. Mannen hebben het in ieder geval veel vaker dan vrouwen. Dupuytren kan heel verschillend verlopen: van heel mild tot agressief.
De meeste mensen hebben last van het niet meer goed kunnen strekken van de vinger. Het kan hinder geven om iets uit je broekzak te pakken, iemand een hand te geven of handschoenen aan te trekken. Soms geven de knobbels in de handpalm pijn, bij voorbeeld bij het vasthouden van een hamer. Soms wordt Dupuytren verward met een hokkende vinger (triggerfinger of TVS genaamd, zie daar). Bij een Dupuytren ‘hokt’ de vinger nooit.
Onze specialisten informeren u graag of een behandeling van uw Dupuytren nodig is. Neem voor een gratis consult contact op.
De ervaren plastisch chirurgen van de CosMed Kliniek nemen uitgebreid de tijd u goed te informeren over de mogelijkheden bij Dupuytren. Door hun jarenlange expertise weten zij precies welke behandeling voor u geschikt is.
Wanneer u samen met de arts bent overeengekomen een bepaalde ingreep of operatie uit te laten voeren, dan maakt één van de consulenten de afspraak voor u en verstrekt u tijdens een gesprek nadere informatie omtrent de behandeling.
De operatie duurt ongeveer een uur en vindt onder algehele narcose plaats op de dagbehandeling. U mag dezelfde dag weer naar huis.
Wij raden u aan om voor vervoer te zorgen, elke cliënt reageert anders op de algehele narcose.
Omdat deze ingreep niet lang duurt, maar wel onder algehele narcose wordt uitgevoerd, dient u rekening te houden met onderstaande zaken.
Het is belangrijk dat u nuchter bent voorafgaand aan een operatie met algehele narcose. Natuurlijk informeren wij u hier uitgebreid over voor de operatie.
Bij ontvangst in de kliniek wordt uw identiteit gecontroleerd en krijg u een polsbandje om.
In de omkleedruimte krijgt u vervolgens speciale kleding voor de operatie en kunt u uw eigen spullen in een kluisje bewaren. Als u klaar bent met omkleden, komt de plastisch chirurg langs om de operatie nogmaals door te nemen en eventuele vragen te beantwoorden.
Als de plastisch chirurg klaar is, komt de anesthesioloog bij u langs om alles nogmaals door te nemen en eventuele vragen te beantwoorden. Na het gesprek met de anesthesioloog wordt u meegenomen naar de operatiekamer. Deze zal gedurende de hele ingreep aanwezig blijven in de ruimte.
Op de operatiekamer wordt voor aanvang van de operatie een time-outprocedure gedaan. Tijdens dit stopmoment komt het hele operatieteam bij elkaar om nogmaals gebrieft te worden over de patiënt en de operatie. Deze checks zijn als extra controlemomenten bedoeld, aanvullend op de bestaande protocollen. Dit garandeert de veiligheid van u als patiënt.
Het ontwaken na de narcose gebeurt in de verkoeverruimte. Een verpleegster zal bij u blijven, om uw staat te beoordelen en u kunt eventueel iets drinken of eten. Indien u volledig bij kennis bent en u zich goed voelt, mag u naar huis. Wel wordt aangeraden voor vervoer te zorgen, zodat u niet zelf hoeft te rijden.
Indien u operatief geholpen bent, dan zult u een week lang drukverband dragen.
Na een week komt u op controle bij de plastisch chirurg.
Bij iedere operatie bestaat de kans op nabloedingen en/of infecties, de plastisch chirurg zal de mogelijke complicaties en risico’s toelichten tijdens het consult.
Graag wijzen we u erop dat na behandeling de klachten bij ongeveer de helft van de cliënten terugkomen. Soms treedt het op op dezelfde plek, soms op een andere plek of zelfs de andere hand.
Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken? Neem dan contact op met ons. We helpen u graag verder.