Artrose van de duim

De CosMed hand- en pols kliniek biedt u gespecialiseerde zorg bij hand- en polsklachten. Volledig vergoede zorg, korte wachttijden en een kundig en ervaren team van chirurgen en therapeuten om u de best denkbare diagnose en behandeling te geven. Op deze pagina krijgt u meer informatie over artrose van de duim. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Artrose van de duim

Artrose van de duim is de meest geziene vorm van slijtage aan een gewricht van de hand. Indien de bijbehorende klachten zich voordoen, uiten deze zich in vrijwel iedere beweging. De pijn loopt over het algemeen op wanneer de duim intensiever gebruikt wordt. Veel patiënten ervaren naast pijn ook krachtsverlies. Een behandeling is echter goed mogelijk.

Hoe ontstaat  artrose van de duim?

 Het duimbasis-gewricht is van zichzelf niet heel stabiel. Er kan meer instabiliteit  kan ontstaan wanneer de banden in het gewricht losser worden. Op die wijze ontstaat er slijtage, met pijnklachten als gevolg.

Welke klachten horen bij artrose van de duim?

De duim is het meest gebruikte onderdeel van de hand en hierdoor zeer gevoelig voor slijtage. Artrose openbaart zich vooral aan de duimbasis. Het belangrijkste symptoom is een zeurende pijn aan de basis van de duim. Bij knijpbewegingen  neemt de pijn toe. Schrijven is meestal ook pijnlijk. Vrouwen worden gemiddeld vaker getroffen door artrose aan de duim dan mannen. Bij artrose van de duim zien we vaak een afwijkende stand ontstaan. De muis van de duim wijkt naar binnen en de duim gaat overstrekken, vaak gecombineerd met een zwelling van de duimbasis. Röntgenfoto's laten vaak goed zien of er sprak is van artrose van de duim.

 

Maak een afspraak

Uw eerste consult

De ervaren chirurgen van de CosMed hand- en pols kliniek nemen uitgebreid de tijd om u goed te informeren over de behandelmogelijkheden bij artose aan de duim. Door hun jarenlange ervaring en expertise weten zij precies welke behandeling voor u geschikt is.

Wanneer u samen met de arts bent overeengekomen een bepaalde ingreep of operatie uit te laten voeren, maakt één van onze consulenten de afspraak voor u en verstrekt u tijdens een gesprek nadere informatie omtrent de behandeling, de nazorg en de benodigde therapie.

Wij vragen u bij het eerste consult een verwijzing van uw huisarts, bedrijfsarts of specialist mee te brengen. Daarnaast ontvangen wij graag een lijst van medicijnen die u gebruikt, net als een geldig legitimatiebewijs en de gegevens van uw verzekering.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de mate  van slijtage. Soms kan rust, therapie en het gebruik van ontstekingsremmende middelen voldoende verlichting brengen.

Indien rust en therapie geen verbetering brengt kan een operatie uitkomst bieden. Zo kan een deel van het versleten gewricht vervangen worden. Ook kan er worden gekozen voor het vastzetten van het duimbasis-gewricht (Arthrodese). Uw behandelend specialist bespreekt de diverse mogelijkheden uitgbreid met u.

Complicaties

Bij iedere operatie bestaat het risico op nabloedingen of wondinfecties. Uw specialist zal u tijdens het consult informeren over mogelijke complicaties en risico’s. In de praktijk zien wij complicaties echter zelden voorkomen.

Herstel

Afhankelijk van de gekozen ingreep krijgt u gips, een spalk, of een combinatie van beiden. Gemiddeld neemt het herstel van een Arthrodese (het vastzetten van het duimbasis-gewricht) minder tijd in beslag.

Controle

Uw behandelend arts ontvangt u graag na een week op de poli voor een controle.

Handtherapie

Onze handtherapeuten werken nauw samen met uw behandelend specialist. Veelal wordt de therapeut al betrokken in het stellen van de diagnose en het behandeltraject. Hand- en pols therapie is dan ook een essentieel onderdeel van uw behandeling. De therapie start kort na uw ingreep, om de functionaliteit van uw hand- of pols te bevorderen. Juiste therapie draagt bij aan een sneller en voorspoedig herstel.

 

Neem contact op

Maak kennis met onze hand- en pols chirurgen

dr. W.J. Theuvenet
drs. M. Hoefkens

Veel gestelde vragen

Onze kliniek is gespecialiseerd in de behandeling van hand- en pols aandoeningen.  Daarbij verzorgen we niet alleen een heldere diagnose en een passende behandeling. Ook voor handtherapie bent u bij ons aan het juiste adres. Onze chirurgen en therapeuten werken nauw samen, zodat u de best denkbare behandeling krijgt.

Als u telefonisch contact opneemt of ons een e-mail stuurt is een afspraak snel geregeld. We hebben een aantal gegevens van u nodig: de naam van uw verzekeraar, uw huisarts en uw BSN-nummer. Bij de CosMed hand- en pols kliniek gelden korte wachttijden. U kunt dus snel terecht op de poli van onze specialisten. Indien een behandeling of ingreep noodzakelijk is wordt u snel geholpen.

Wij vragen u om bij uw eerste bezoek een verwijsbrief van uw huisarts, bedrijfsarts of specialist mee te brengen, net als een lijst met medicatie die u op dat moment gebruikt. Daarnaast dient u een geldig legitimatiebewijs en uw verzekeringspapieren te overleggen. Verder is iedere relevante informatie in relatie tot uw klachten zeer welkom.

Ja, een verwijsbrief is noodzakelijk. Deze kan zijn uitgeschreven door uw huisarts, bedrijfsarts of een specialist. Een verwijzing is één jaar geldig.

Ja, alle ingrepen worden volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. U dient wel een verwijzing van uw huisarts, bedrijfsarts of specialist te hebben. Mogelijk maakt u aanspraak op uw wettelijk en verplicht eigen risico. Heeft u vragen? Neemt u dan even contact met ons op. Onze consulentes helpen u graag verder.

Dit is afhankelijk van uw zorgverzekeraar en de bijbehorende polisvoorwaarden. U kunt het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar en informeren naar de vergoeding omtrent ergo- of pysiotherapie.

Dit is afhankelijk van de behandeling die u ondergaat. Bij het maken van een eerste afspraak zullen onze consulenten u informeren over de mogelijkheid tot deelname aan het verkeer.

Hand- en polstherapie is een essentieel onderdeel van uw behandeling. Veelal start de therapie kort na uw ingreep, om de functionaliteit van uw hand- of pols te bevorderen. Juiste therapie draagt bij aan een sneller en voorspoedig herstel.

Mocht u onverhoopt niet tevreden zijn over de behandeling of bejegening in onze kliniek dan kunt u dit op verschillende manieren kenbaar maken. Bij voorkeur brengt u uw klacht eerst ter sprake bij uw behandelaar of de medewerker waar u een klacht over heeft. Als u dat al heeft gedaan of als u dat liever niet doet dan kunt u uw klacht schriftelijk op per mail indienen bij het management van de kliniek via: info@cosmedkliniek.nl of schriftelijk:

Cosmed Kliniek T.a.v Manager operationele zaken Biltseweg 14 3735 ME Bosch en Duin

Privacy en klachten